Какво се случи с пазарите през седмицата ? 23.03-27.03

Какво се случи с пазарите през седмицата ? 23.03-27.03

Тази седмица, премина под знака на влошаване на PMI и данните за първоначални безработни искания, които поставят сянката върху NFP числата следващата седмица. Друго събитие, което беше широко обсъдено, са мерките за подкрепа на Фед и правителството. Също така анализаторите започват да мислят за възможни последици от спирането на глобалната икономика. По този начин, пазарите се отклоняват от темата за коронавирус и започват да се фокусират върху чисто-пазарни фактори. 

Доларът се понижи значително във вторник, след като Федералният резерв на САЩ в понеделник пое ангажимент да купи неограничено количество облигации и тъй като инвеститорите бяха оптимистични, американското правителство ще приеме стимулиращ пакет за компенсиране на икономическото въздействие на пандемията на коронавирус.

Фед в понеделник обяви различни програми, включително покупки на корпоративни облигации, гаранции за директни заеми за компаниите и план за получаване на кредит за малък и среден бизнес. Докато се виждаше, че последните мерки на Фед ефективно прекъснаха разрастващото се замразяване на доларовия пазар в краткосрочен план, шокът за икономика се очаква да продължи далеч по-дълъг период.

"Макар да мислим, че повечето валути в крайна сметка ще възвърнат голяма част от загубата, която се случи наскоро поради щатския долар, не очакваме този процес да започне, докато пандемията ясно не премине най-лошото си", Оливър Алън, помощник-икономист в "Капитал" 

 Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, се покачи до рекордните над 3 милиона миналата седмица, тъй като строги мерки за ограничаване на пандемията на коронавирус доведоха страната до внезапно спиране, отприщи вълна от съкращения, която вероятно приключи ,,най-дългия бум на заетостта" в историята на САЩ


Безработицата беше обявена скоро след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че САЩ „може и да са в рецесия“, но напредъкът в контрола върху разпространението на коронавируса ще диктува кога икономиката може да се възтанови напълно.Забележките му бяха необичайно признание , че икономиката може да се свива дори преди данните да го потвърдят.

В резултат на тази седмица доларът отчете най-големия си спад от повече от десетилетие в петък, тъй като трилиони долари ,които стимулират усилията от страна на правителствата и централните банки помогнаха да се укроти промяната на глобалните пазари, водена от пандемията на коронавируса.
 

Коментари