Топ 5 неща които да наблюдаваме в идната седмица

Топ 5 неща които да наблюдаваме в идната седмица

Икономическият календар за тази седмица е пълен с данни, които допълнително ще покажат степента, в която пандемията на коронавирус е ударила глобалния растеж. САЩ ще публикуват данни за продажбите на дребно и промишленото производство за април, докато Великобритания и Германия ще публикуват данни за БВП за първото тримесечие. Данните ще стимулират дебата относно това дали възстановяването на акциите на американския фондов пазар е оправдано на фона на безпрецедентно забавяне. Търговските заплахи от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Китай продължават да са източник на притеснения за инвеститорите в момент, когато големи темпове на икономиката са почти неподвижни. Междувременно биткойнът трябва да претърпи третото наполовина в своята 11-годишна история тази седмица. Ето какво трябва да знаете, за да започнете седмицата си.

  1. Данните на САЩ ще подчертаят рязкото спадане на икономическата активност

Данните за продажбите на дребно в САЩ и промишленото производство за април, дължими в петък, ще подчертаят допълнително ефекта от закриването върху продажбите и фабричната продукция. Икономистите очакват продажбите на дребно да са се понижили с 11.6% , надминавайки рекордния спад от 8.4% през март. Промишленото производство, което през март се е понижило с 5,4%, се очаква да падне с 11,5% .

 

Ще има и цифри, свързани с настроенията на потребителите и инфлацията, докато седмичният доклад в четвъртък за първоначалните искания за безработица ще обхване осмата седмица от влизането в сила на широкото блокиране. Докладът от миналия четвъртък показва, че претенциите надхвърлят 3 милиона за седма поредна седмица, но са извън върховете от 6,8 милиона, наблюдавани през седмицата, приключила на 28 март.

Инвеститорите също ще гледат речта в сряда на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл по актуални икономически въпроси на семинар, организиран от Института за международна икономика в Петерсън.

2. Търговските заплахи на Тръмп

Изглежда, че търговското напрежение между САЩ и Китай продължава да кипи, след като Тръмп каза в петък на Fox News Channel, че  "се замисля" дали да прекрати търговската сделка Фаза-1 с Китай.

Администрацията на Тръмп претегля наказателните действия срещу Пекин заради ранното му справяне с епидемията от коронавирус, включително възможни тарифи и изместване на веригите за доставка далеч от Китай.

Тръмп заяви, че ще прекрати търговската сделка, ако Китай не изпълни ангажиментите си за покупка. Той каза в сряда, че ще разбере след седмица или две дали това е възможно.

3.БВП на Обединеното кралство и Германия ще покажат първоначално въздействие на вируса

Броят на БВП за първото тримесечие от Обединеното кралство и Германия ще даде на инвеститорите първоначален усет за икономическите отклонения от блокирането, започнало в края на март.

Очаква се икономиката на Обединеното кралство да се свие с 2,5% , но пълната щета, получена през второто тримесечие, ще бъде много по-лоша. Банката на Англия обяви миналата седмица, че очаква икономиката на Обединеното кралство да спадне с 14% тази година, най-лошият му годишен спад за повече от 300 години, а нивото на безработица ще достигне 8%, тъй като коронавирусната криза опустошава икономиката.

4.Разделението между американския фондов пазар, икономиката да се разшири

Последните икономически данни, сочещи исторически спад в активността, се отнасят до инвеститорите, които се притесняват, че безпрецедентният стимул от Федералния резерв и правителството на САЩ доведоха до това пазарите да намалят масовото забавяне на икономиката.

Департаментът по труда съобщи в петък, че американската икономика е загубила потресаващите 20,5 милиона работни места през този месец, което е най-стръмният спад след Голямата депресия

5.Третия месец ще  „преполови“ биткойн

Инвеститорите масово очакват вторник биткойн да се намали наполовина, третото в 11-годишната история на дигиталната валута. Предишните две половини биткойн задвижваха масивни рали в пазарната стойност на биткойн, но този път има подметка под формата на пандемия на коронавирус, казаха някои анализатори.

„От гледна точка на ефективния пазар, всяка фундаментална реакция на половинката към този момент трябва да бъде с висока цена; в края на краищата е трудно да си представим по-предсказуемо събитие от несъстоятелно намаляване на доставките, което е планирано за повече от десетилетие в течност , силно търгувани ... актив ", каза Мат Уелър, глобален ръководител на пазарни проучвания в GAIN Capital.

Коментари