Тези 12 навика ще ви помогнат да достигнете финансова свобода

Тези 12 навика ще ви помогнат да достигнете финансова свобода

За съжаление твърде много хора не успяват да го постигнат. Те са обременени с нарастващ дълг, финансови извънредни ситуации, разточителни разходи и други проблеми, които ги възпрепятстват да постигнат целите си. Тогава има неочаквани събития, като например ураган или земетресение - или пандемия - които преобръщат плановете и разкриват дупки в техните предпазни мрежи, които не са били видими преди.

Проблеми се случват на почти всеки, но тези 12 навика могат да ви отведат по правилния път.

1. Поставете житейски цели

Какво е финансовата свобода за вас? Общото желание за нея е твърде неясна цел, така че конкретизирайте се. Запишете колко трябва да имате в банковата си сметка, какво включва начинът на живот и на каква възраст трябва да се постигне това. Колкото по-конкретни са вашите цели, толкова по-голяма е вероятността да ги постигнете.

След това пребройте обратно към текущата ви възраст и установете редовни финансови показатели. Запишете всичко чисто и поставете листа с цели в самото начало на вашата финансова подвързия.

2. Направете бюджет

Изготвянето на месечен бюджет на домакинството - и придържането към него - е най-добрият начин да се гарантира, че всички сметки са платени и спестяванията са на път. Това също е редовна рутина, която засилва вашите цели и подкрепя решителността срещу изкушението да се развихрите.

 

3. Изплатете изцяло кредити

Кредитните карти и подобни високолихвени потребителски заеми са токсични за изграждането на богатство. Направете план за изплащане на пълния баланс всеки месец. Студентските заеми, ипотеките и подобни заеми обикновено имат много по-ниски лихвени проценти; изплащането им не е спешно. Плащането навреме е и ще изгради добър кредитен рейтинг.

4. Създайте автоматични спестявания

Платете първо на себе си. Запишете се в пенсионния план на вашия работодател и се възползвайте изцяло от всички съответни обезщетения за вноски. Също така е разумно да имате автоматично теглене за спешен фонд, който може да бъде използван за неочаквани разходи и автоматично участие в брокерска сметка или нещо подобно.

В идеалния случай парите трябва да бъдат изтеглени в същия ден, в който получавате заплатата си, така че никога дори да не докосват ръцете ви, избягвайки напълно изкушението. Имайте предвид обаче,  че препоръчителната сума за спестяване е силно обсъждана. В някои случаи осъществимостта на такъв фонд може да бъде въпрос.

5. Започнете да инвестирате сега

Лошите фондови пазари могат да накарат хората да поставят под въпрос това , но в историята не е имало по-добър начин да отглеждате парите си, отколкото чрез инвестиране. Магията на сложните лихви ще ви помогне да се увеличи експоненциално с течение на времето, но ви е необходимо много време, за да постигнете значим растеж. Не се опитвайте да избирате акции или да се подлъгвате да мислите, че можете да бъдете следващият Уорън Бъфет . Може да бъде само един.

Вместо това отворете онлайн брокерска сметка , която ви улеснява да научите как да инвестирате , да създадете управляемо портфолио и да правите автоматично седмични или месечни вноски в него. 

Постигането на финансова свобода може да бъде много трудно в условията на нарастващ дълг, спешни случаи в брой, медицински проблеми и преразход, но е възможно с дисциплина и внимателно планиране.

6. Гледайте кредита си

Вашият кредитен рейтинг определя какъв лихвен процент ви се предлага при покупка на нова кола или рефинансиране на жилище. Това влияе и на привидно несвързани неща, като автомобилни застраховки и животозастрахователни премии.

Мотивите са, че някой с непредпазливи финансови навици е вероятно да бъде безразсъден и в други аспекти на живота, като шофиране и пиене. Ето защо е важно да получавате кредитен отчет на редовни интервали, за да сте сигурни, че няма грешни черни знаци, които да провалят доброто ви име. Може също да си струва да разгледате една от най -добрите услуги за кредитен мониторинг, за да защитите допълнително вашата информация.

7. Преговаряйте

Много американци се колебаят да водят преговори за стоки и услуги, като се притесняват, че това ги прави евтини. Преодолейте този културен недостатък и бихте могли да спестите хиляди всяка година. По-специално малките предприятия са склонни да бъдат отворени за преговори, при които закупуването на едро или повтарящият се бизнес може да отвори вратата за добри отстъпки.Или просто купувайте стоки които са на промоция -звучи незначително, но с времето може да пресметнете колко можете да спестите.

8. Непрекъснато образование

Преглеждайте всяка година приложимите промени в данъчното законодателство, за да сте сигурни, че всички корекции и удръжки са максимизирани. Бъдете в крак с финансовите новини и развитието на фондовия пазар и не се колебайте да коригирате съответно инвестиционния си портфейл. Знанието е и най-добрата защита срещу онези, които плячкат на нехитри инвеститори, за да въртят бързи пари.

9. Правилна поддръжка

Полагането на добри грижи за собствеността прави всичко от автомобили и косачки до обувки и дрехи по-дълго. Тъй като разходите за поддръжка са част от разходите за подмяна, това е инвестиция, която не трябва да се пропуска.

Научете се да знаете разликата между нещата, които искате, и нещата, от които се нуждаете.

10. Живей под средствата си

Овладяването на пестелив начин на живот, като имаш начин да живееш пълноценно с по-малко, не е толкова трудно. Всъщност много богати хора са си създали навик да живеят на по-малко ниво от възможностите си, преди да се издигнат до богатство.

Това не е предизвикателство да приемете минималистичен начин на живот или призив за действие, за да се насочите към контейнера за боклук с неща, които сте трупали през годините. Правенето на малки корекции, като правите разлика между нещата, от които се нуждаете, и нещата, които искате, е финансово полезен навик за прилагане на практика.

11. Вземете финансов съветник 

След като стигнете до точка, в която сте натрупали прилично богатство - било то ликвидни инвестиции или материални активи, които не са толкова лесно достъпни за конвертиране в пари - вземете финансов съветник, който да ви образова и да ви помогне да вземете решения.

12. Грижете се за здравето си

Принципът на правилна поддръжка важи и за тялото. Инвестирайте в добро здраве с редовни посещения на лекари и зъболекари и следвайте здравни съвети за всякакви проблеми, които срещате. Много проблеми могат да се помогнат или дори да се предотвратят с промени в начина на живот, като повече упражнения и по-здравословна диета. Някои компании имат ограничени болнични дни, което прави забележима загуба на доход след изчерпване на тези дни. Затлъстяването и неразположенията правят застрахователните премии в небето, а лошото здраве може да принуди по-ранното пенсиониране с по-ниски месечни доходи.

 

Тези 12 стъпки няма да разрешат всичките ви парични проблеми, но ще ви помогнат да развиете здравословни навици, които да ви отведат по пътя към финансовата свобода - каквото и да означава това за вас.

Коментари