Световната банка предупреждава, че икономическия растеж на Южна Азия може да спада

Световната банка предупреждава, че икономическия растеж на Южна Азия може да спада

Нископлатените работници в страни като Индия могат да понесат тежестта на икономическия спад.

Ефектите ще разкрият напредъка в битката срещу бедността.

Икономики като Индия, Бангладеш, Шри Ланка и Пакистан отчитат сравнително малко случаи на вируси, но експертите се опасяват, че те могат да бъдат следващите горещи точки.

В района на Южна Азия живеят 1,8 милиарда души и някои от най-гъсто населените градове в света.

"Южна Азия се оказва в буря от неблагоприятни ефекти. Туризмът пресъхна, веригите за доставки бяха прекъснати, търсенето на дрехи се срина и настроенията на потребителите и инвеститорите се влошиха", се казва в доклада на Световната банка.

Най-тежко засегнатата икономика ще бъде Малдивите, нация от малки острови в Арабско море, където сривът на туризма от висок клас може да доведе до намаляване на икономическата му продукция с цели 13%, предупреди Световната банка.

Индия, най-голямата икономика в Южна Азия, може да отбележи ръст от едва 1,5% през финансовата си година, което е спад от около 5%, прогнозира Световната банка.

Той посъветва правителствата да „засилят действията за ограничаване на извънредните ситуации на здравето, да защитят своите хора, особено най-бедните и уязвими, и да поставят основата за бързо възстановяване на икономиката“.

Световната банка също препоръча временни работни програми за работници мигранти, облекчаване на дълга за бизнеса и физическите лица, като същевременно намалява бюрокрацията върху основния внос и износ.

Миналата седмица базираният във Вашингтон кредитор заяви, че ще осигури до 160 млрд. Долара финансова подкрепа през следващите 15 месеца, за да помогне на уязвимите страни да се справят с пандемията и да засили икономическото им възстановяване.

Коментари