Сунак предупреждава за "трудни времена" в икономиката на Обединеното кралство

Сунак предупреждава за "трудни времена" в икономиката на Обединеното кралство

Службата за бюджетна отговорност (OBR) предупреди, че пандемията може да намали ръстта икономиката с рекордните 35% до юни.

Г-н Сунак подчерта, че прогнозата е само един възможен сценарий.

Но той каза, че е важно правителството да е "честно с хората относно това, което може да се случи".

Той каза, че данните за OBR предполагат, че мащабът на това, с което Великобритания е изправена, ще има сериозни последици за  икономиката й: ,,Вмомента единственото най-важно нещо, което можем да направим, за да защитим икономиката, е да защитим здравето на нашите хора"-добави Сунак.

OBR заяви, че тримесечното блокиране, последвано от тримесечни частични ограничения, ще доведе до икономически спад от 35,1% само през тримесечието до юни, след ръст от 0,2% през първите три месеца на тази година.

Робърт Чоте, председателят на OBR, заяви, че спадът от тази величина ще бъде най-големият историята.

Докато икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 12,8% тази година при този сценарий, се очаква да се върне към тенденцията си за растеж преди кризата до края на 2020 г.

OBR подчерта, че реалният размер на растежа ще зависи от това колко дълго е блокирането, както и колко бързо активността отскочи, след като ограниченията се облекчат.

Във всеки случай очаква половината от всеки рязък спад на растежа през второто тримесечие да бъде променен през трите месеца до септември, когато икономиката започне да се възстановява.

Отделно Международният валутен фонд предупреди, че вирусът ще тласне Великобритания в най-дълбокия си спад за един век.

В своя доклад МВФ заяви, че очаква икономиката на Обединеното кралство да се свие с 6,5% през 2020 г., докато световната икономика ще се свие с 3%.

Смъртните случаи на коронавирус в британските болници са нараснали до 12 107, което е увеличение със 778 в понеделник.

Данните на Службата за национална статистика показват, че вирусът е споменат на 3475 свидетелства за смърт през седмицата, приключваща на 3 април.

Той помогна да се изтласка общият брой на смъртните случаи през тази седмица до над 16 000 - рекордно високи и 6000 повече от очакваното по това време на годината.

Коментари