Шумер призовава марихуаната да бъде декриминализирана до следващия 4/20

Шумер призовава марихуаната да бъде декриминализирана до следващия 4/20

"Надяваме се, че следващия път, когато този неофициален празник, 4/20 (4 април ), в страната ни ще са постигнали напредък в справянето с масивна overcriminalization  на марихуана по смислен и изчерпателен начин", лидер на мнозинството в Сената Чък Шумър , каза във вторник. Войната на нацията срещу наркотиците „твърде често е била война срещу хора, особено цветнокожи хора“.

Супер цикъл? Очаква се продажбите на марихуана да достигнат 24 млрд. Долара през 2021 г., отбелязвайки ръст от 40% на годишна база, според Рой Бингам, съосновател и председател на BDSA, фирма за проучване на пазара на канабис

През февруари сенаторите заявиха, че ще пуснат "единен дискусионен проект за цялостна реформа" в началото на тази година и че приемането на законодателството ще бъде приоритет за Сената.

Също така губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо и законодателят наскоро постигнаха сделка за легализация на марихуана в щата.

Икономически ползи

Увеличени данъчни приходи

Както всички стоки, индустрията на канабис може да донесе значителни данъчни приходи. След легализирането си през 2016 г., щата Калифорния е в състояние да събира 15% акциз от държавния данък върху продажбите на канабис на дребно. Освен това култиваторите плащат 9,65 долара за унция за цветя, 2,89 долара за унция гарнитура и 1,35 долара за унция прясно растение канабис. Според Калифорнийския департамент за данъци и административни такси, индустрията на канабиса носи 411,3 млн. Долара акциз, 98,9 млн. Долара данък върху култивирането и 335,1 млн. Долара данък върху продажбите, общо 845,3 млн. Долара данъчни приходи за третото тримесечие на 2019 г.

Доходи и работни места 

Според проучване на RCG Economics, легализацията на марихуаната за отдих създава 6 208 нови работни места на пълен работен ден в търговията на дребно и производството на марихуана и генерира общ доход от труд от 260 732 000 долара. В допълнение към преките работни места в търговията на дребно, индустрията има безброй косвено индуцирани работни места, включително маркетинг, анализатори на данни, адвокати, здравни специалисти и др. Leafty, център за информация за канабис, заявява, че индустрията може да генерира 211 000 работни места в Америка. Този брой надмина този при добива на въглища (52 000) и текстилното производство (112 000) само за години след легализирането на марихуаната. 

Легализирането на марихуаната има социално въздействие, което се изразява в икономически растеж. Тъй като канабисът става все по-прието вещество, употребата му става по-малко табу. Хората са по-склонни да търсят помощ за злоупотреба и зависимост, защото вече не е необходимо да се страхуват от дискриминацията, която обикновено е свързана с тях днес. Освен това хората могат да купуват канабис от регулирани, законни диспансери за канабис, които предлагат по-безопасен канабис с THC под 3%, за да минимизират вредата и пристрастяването. В резултат на това марихуаната става по-малко социално разрушителна и не пречи на тяхната работоспособност. По-малко пари се харчат за осъждане на ненужни престъпления, а вместо това за обществени блага като образование и друга инфраструктура за насърчаване на икономическия растеж. С ясна регулация и внимателен контрол, индустрията на канабис може да бъде мощно поле, което може да предложи както икономически, така и социални ползи за САЩ. 

Ето и няколко интересни факта за зелената субстанция:

  • Марихуаната не е по-вредна за здравето на човека от алкохола или тютюна, които са едновременно законни и широко използвани, както и регулирани от Американската администрация по храните и лекарствата.
  • Марихуаната е доказала медицински ползи за пациенти, страдащи от множество заболявания и заболявания, включително рак, СПИН и глаукома.
  • Престъпността и насилието, както в рамките на САЩ, така и на границата между САЩ и Мексико, се увеличават значително поради незаконната продажба и купуване на марихуана. Легализацията логично би сложила край на необходимостта от подобно престъпно поведение.
  • Забраната на марихуаната  е неоправдана намеса на правителството в индивидуалната свобода на избор.

 

Коментари