Шефът на ФБР коментира китайските кибератаки срещу САЩ, нарича ги ”един от най-големите трансфери на богатство в човешката история”

Шефът на ФБР коментира китайските кибератаки срещу САЩ, нарича ги ”един от най-големите трансфери на богатство в човешката история”

„Залогът не може да бъде по-висок и потенциалната икономическа вреда за американския бизнес и икономиката като цяло почти не оспорва изчислението“, каза Урай за китайското правителство по време на обръщение в института в Хъдсън. 

„За да постигне целите си и да надмине Америка, Китай признава, че трябва да направи скокове в авангардната технология, но тъжният факт е, че вместо да се ангажира с твърдия лозунг на иновациите, Китай често краде американската интелектуална собственост и след това я използва, за да се конкурира срещу самите американски компании, които на практика жертват, изневеряват два пъти “, каза той и добави, че китайското правителство е насочено към„ изследвания на всичко - от военна техника до вятърни турбини “.

На въпрос дали Съединените щати имат оценка за финансовите щети, които китайското правителство е причинило на американската икономика, Урай отговори, че не знае точен брой, но добави, че ”всяка цифра, която съм видял, спира дъха”

„Ефективното противопоставяне на тази заплаха не означава, че не трябва да правим бизнес с китайците, не означава, че не трябва да приемаме китайски посетители, не означава, че не трябва да приветстваме китайски студенти или да съжителстваме с Китай на световната сцена“, Обясни Урай. „Това означава, че когато Китай нарушава нашите наказателни закони и международни норми, ние няма да толерираме, още по-малко да дадем възможност.“

Коментарите на Урай идват по петите на заплахата на държавния секретар Майк Помпео да забрани TikTok, както и други китайски приложения за социални медии,  позовавайки се на проблемите на националната сигурност. Главният дипломат на нацията обясни в интервю в понеделник пред Fox News, че администрацията на Тръмп ще проучи инфраструктурата на китайските приложения за социални медии, както направи с китайските телекомуникационни гиганти Huawei и ZTE.

През май ФБР  в съвместно изявление  с Агенцията за киберсигурност и инфраструктура заяви, че разследва „насочването и компрометирането на американски организации, провеждащи изследвания, свързани с COVID-19 от [Китайската народна република], свързани с кибер участници и не -традиционни колекционери. “

 

Хакерите са били уловени в опит да „идентифицират и незаконно да получат ценна интелектуална собственост“ и данни за общественото здраве, свързани с изследвания на коронавирус, според изявлението от 13 май . „Потенциалната кражба на тази информация застрашава предоставянето на сигурни, ефективни и ефикасни възможности за лечение“, се казва в съобщението.

Разгръщащата се здравна криза, причинена от коронавируса, е най-новият проблем за разрушаване на отношенията между Пекин и Вашингтон. Двете най-големи икономики в света вече бяха въвлечени в разрушителна търговска война с кражби на интелектуална собственост, които се оказаха основна пречка между двете държави.

Коментари