Ръстът на абонатите на Netflix се забавя, тъй като ваксинациите се увеличават

Ръстът на абонатите на Netflix се забавя, тъй като ваксинациите се увеличават

Ню Йорк (CNN Business)Netflix имаше огромно първо тримесечие миналата година благодарение на пандемията, задържаща хората вътре. Сега с нарастващите ваксинации Netflix ( NFLX ) започна 2021 г. с голяма липса на абонати.

Услугата за стрийминг съобщи във вторник, че сега има 208 милиона абонати в световен мащаб, след като добави 4 милиона абонати през първото тримесечие на 2021 г., но пропусна собствените си очаквания от 210 милиона.

Печалбата на Netflix за първото тримесечие тази година е 1,7 милиарда долара, в сравнение със 709 милиона долара през предходното тримесечие. Приходите му са скочили с 24%, до 7,1 милиарда долара. Така че печалбите на компанията бяха добри, но всички погледи бяха насочени към голямата й липса на абонати, както и към слабата прогноза за ръст на абонатите за следващото тримесечие.

Акциите на компанията спаднаха с цели 11% в извънработно време след печалбата на компанията.

Какво стана?

Според Netflix, компанията се е справила толкова добре миналата година, че е било трудно за това тримесечие да се сравни.

„Вярваме, че ръстът на платеното членство се забави поради голямото привличане на Covid-19 през 2020 г.“, заяви Netflix в писмото си до инвеститорите във вторник.

Добавянето на Netflix от само 4 милиона абонати беше незначително в сравнение с растежа от година по-рано, когато компанията добави зашеметяващите 16 милиона абонати през първото тримесечие на 2020 г., тъй като пандемията от коронавирус принуди хората да останат вкъщи, докато се придържат към съдържанието на услугата като " Тигър крал. "

Компанията отбеляза, че "по-лекото съдържание през първата половина на тази година, поради забавяне на производството на Covid-19" също играе роля в бавния ръст на абонатите.

Това не означава, че услугата не е имала някои хитове напоследък, дори когато пусна популярни сериали като „Бриджъртън“. И все пак Netflix добави, че производствените закъснения, причинени от пандемията през 2020 г., "ще доведат до 2021 г., която е по-силно претеглена през втората половина с голям брой завръщащи се франчайзи."

Най-важното е, че услугата заяви, че тъй като производството се нормализира по целия свят, тя планира да похарчи над 17 милиарда долара за съдържание през 2021 година.

„Продължаваме да очакваме силно второ полувреме с завръщането на новите сезони на някои от най-големите ни хитове и вълнуващ състав на филми“, казаха от компанията. "В краткосрочен план има известна несигурност от Covid-19; в дългосрочен план нарастването на поточното предаване, за да замести линейната телевизия по света, е явната тенденция в развлеченията."

Какво следва?

Друг основен проблем за Netflix, който може да е навредил на потребителската му база: той вече не е единственият стример в града.

През последната година пазарът беше претъпкан с нови услуги за стрийминг като Peacock на NBCUniversal и HBO Max на WarnerMedia, ребрандиране на Paramount + на ViacomCBS и Disney + стават все по-доминиращи. (WarnerMedia притежава както HBO Max, така и CNN.)

Netflix заяви във вторник, че се конкурира с „много дейности за забавление на потребителите“, от гледане на телевизия до видео игри (след като дори заяви, че сънят е конкурент ). Но компанията вярва, че пазарът е достатъчно голям, за да продължи да расте.

„Стартират все повече и повече нови услуги за стрийминг, засилвайки нашата визия, че линейната телевизия бавно ще отстъпи място на стрийминг развлечения“, каза Netflix. „Въпреки че имаме над 10 години старт, ние непрекъснато търсим оперативни и творчески постижения; работим усилено, както винаги, за да подобряваме непрекъснато нашата услуга, така че да сме най-добрата налична опция за забавление.

Въпреки че не достига до броя на новите зрители, Netflix остава Netflix - най-голямата компания в света на стрийминг. Докато прогнозите за пропуски и мрачни абонати за следващото тримесечие са причини за безпокойство, компанията разполага с ресурси за възстановяване.

Така че въпросът за Netflix напред е следният: Може ли все още да е крал на стрийминга, тъй като се конкурира с повече възможности за потребителите, което сега включва ваксиниране и евентуално напускане на диваните им.

Коментари