Прогноза за цената на златото: вече над $ 1800, какво следва?

Прогноза за цената на златото: вече над $ 1800, какво следва?

ЗЛАТО НАД $ 1800, КАКВО СЛЕДВА?

Цените на златото са на път за шеста поредна седмична печалба, за първи път от над година. Въпреки това, възходящият импулс се забави с спот цените през последната седмица, като се покачи маргинални 0,5%. От своя страна това повдига въпроса, че с пробив над 1800 долара, какво следва?

Миналия месец подчертахме, че реалните добиви в САЩ имат значение повече за златото, отколкото щатският долар на похода си до 1800 долара, което до голяма степен е вярно, когато златото се въртеше около 9-те максимума. Досега реалните доходи в САЩ (TIPS) са се понижили под -0,8%, като ръбът е толкова по-близо до нивата от 2012 г. от -0,9%. Като такова златото е най-забележителният бенефициент на реалните добиви, които преминават все по-дълбоко в отрицателна територия, поради което сигнализира, че е малко вероятно инвеститорите да се оттеглят от златото скоро.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ФЕД ИЗРАЗИХА ГОТОВНОСТТА СИ ДА УПРАВЛЯВА ИКОНОМИКАТА ГОРЕЩО

„Когато инфлацията проявява слаба чувствителност към затягането на пазара на труда, политиката не бива превантивно да оттегля подкрепата въз основа на исторически по-стръмната крива на Филипс, която понастоящем не е доказана. Вместо това политиката трябва да се стреми към постигане на резултати от заетостта с вида и широчината, постигнати едва в края на предишното възстановяване “

Brainard  Фед, 14 юли т.г.

Речта на Brainard на ФЕД, която подкрепи приемането от Фед контрол на кривата на доходността (YCC), допълнително намеква, че стимулиращите мерки са тук за по-дългосрочен план, което позволява на икономиката да се развива горещо, което от своя страна е добро за скъпоценното метал. Загрижеността в краткосрочен план обаче е размерът на поскъпването на златото от началото на годината.

ЛИПСВАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ, НАРАСТВАЩИТЕ СЛУЧАИ НА ВИРУСИ ОСТАВАТ БЕЗПОКОЙСТВО В ПАЗАРИТЕ

Предвид на следващата седмица, вероятността от провал на срещата на върха на ЕС ще даде тон, който да започне седмицата. Въпреки че икономическите данни са по-скоро заглушени през по-голямата част от седмицата, основният акцент ще бъде поставен върху последните глобални данни за ИПЦ за юли. Освен PMI, външните фактори, включващи нарастващи случаи на вируси в южните американски щати, вероятно ще продължат да привличат вниманието, тъй като опасенията се увеличават по отношение на потенциалните блокировки в цялата държава.

Ето седмична графика на цената на златото:

Източник- Tradingview

 


 

Коментари