Прогноза за цената на златото: Няма друг път освен нагоре

Прогноза за цената на златото: Няма друг път освен нагоре

Пътят към икономическо възстановяване ще бъде по-дълъг и по-труден, отколкото се смяташе.

Цената на XAU / USD е по-висока, в дългосрочен план ,налична силна съпротива при 1747,45,чиято стойност е максимума през годината.

Нестабилността остана по-слаба през по-голямата част от тази седмица, далеч от нивата, наблюдавани през втората седмица на март, когато коронавирусната епидемия се разшири като див пожар извън Китай и икономиките се втурнаха в блокиране, за да предотвратят разпространението. Точковото злато го завършва с печалби около 1720,00 долара за тройунция, ограничени до познати нива в близост до многогодишни максимуми.

Яркият метал получи тласък в четвъртък от заглавия, показващи, че фючърсите на захранваните фондове се оказаха отрицателни. Инвеститорите започнаха да ценообразуват отрицателните лихвени проценти в САЩ за началото на 2021 г., дори за първи път, въпреки че членовете на FOMC многократно заявяват, че отрицателните проценти не са подходящи. И все пак централната банка обеща да направи всичко необходимо, за да поддържа икономиката в плавателни условия по време на продължаващата криза.

Чувството се подобрява умерено

По-рано през седмицата стоката отслабна на гърба на надеждите, тъй като някои европейски икономики и някои американски декларации започнаха да премахват ограниченията. Икономическото отваряне бавно се издига, повдигайки настроението на инвеститорите в ущърб на метала в безопасното убежище.

Въпреки това недостигът на физическо злато остава. Проблемите с минното дело и доставката поради блокировки и забрани за пътуване остават. Освен това инвеститорите стават все по-склонни да купуват хартиено злато от банки.

До края на седмицата облекчаването на напрежението между САЩ и Китай задържаше посоката нагоре за метала. След като американският президент Тръмп заплаши, че ще наложи нови тарифи на азиатския гигант на фона на пропускането на вируса на коронавируса. Освен това той се оплака, че Китай не изпълнява квотите от първа фаза. В петък обаче представители на двете страни проведоха телефонни разговори и се ангажираха да продължат да подкрепят търговската си сделка.

Страхотни данни, задвижвани от COVID

Междувременно макроикономическите данни, публикувани в наши дни, продължават да отразяват тежките ефекти на COVID-19 върху икономическия растеж, въпреки че някои американски данни изненадват нагоре. Официалният PMI на ISM за непроизводство влезе в 41,8 през април, много по-добре от очакваните 36,8. Производственият ISM индекс, публикуван седмица по-рано, също беше оптимистичен, въпреки че подкомпонентът на заетостта и в двете се срина до рекордни минимуми.

Говорейки за това, проучването ADP показа, че частният сектор е загубил над 20 милиона позиции през април. Американският доклад за безработни заплати за април показва, че общият брой на загубените работни места е 20,5 милиона, докато равнището на безработица скочи до 14,7%, по-лошо от очакваното 14%. Средните часови доходи рязко се повишиха, знак, че работниците с ниски доходи са тези, които страдат най-много с блокиране.

Макроикономическият календар ще бъде по-лек през следващата седмица, тъй като САЩ ще отчетат инфлацията през април във вторник, което едва ли е проблем за тези дни, а априлските продажби на дребно в петък се понижиха с 10.0%. До края на седмицата страната ще публикува предварителната оценка на индекса на чувствителността на потребителите в Мичиган за май, предвидена на 72 от преди 71,8.

 

Коментари