Основна дневна прогноза за цената на петрола

Основна дневна прогноза за цената на петрола

Американският междинен мениджмънт в Западен Тексас и международната референтна цена на суровия петрол Brent се търгуват по-високо в понеделник след положителни новини за доставките от уикенда. Пазарите се отвориха по-добре, както се очакваше, но в момента отстъпват най-високо. Скептици виждат потенциал за „купуване на слуха, продаване на развитието на фактите.

Защо? Защото почти всички анализатори очакваха ОПЕК и неговите съюзници да вървят заедно с широко очакваното разширяване на производството. Сега, след като проблемът е изчезнал поне от няколко месеца, фокусът може да се измести към търсенето. В по-голямата си част доставката може да се контролира от няколко завъртания на винта, въпреки че има някои случаи като неочаквани прекъсвания, като проблеми на тръбопроводи, когато служителите загубят контрол. Никой обаче не може да насили въпроса за търсенето.

В 09:21 GMT, юли суровият петрол WTI се търгува с 39,86 долара, до $ 0,31 или + 0,78%, а суровият нефт от август Brent е на $ 42,66, до $ 0,36 или + 0,85%.

С проблемите на свръхпроизводството в световен мащаб, които изглежда са под контрол, поне засега търговците вероятно ще наблюдават две неща в близкосрочен план: американското производство и глобалното търсене. Тези два фактора вероятно ще диктуват продължителността на настоящото рали. Ще се разпростира ли много повече от сегашните ценови нива или ще започнем да виждаме признаци на натиск на продажбите?

Реакцията на търговците при закриването на миналия петък може да ни даде някои улики какво мислят те. Задържането над тези нива ще покаже, че новините за разширенията привличат нови купувачи, докато неспазването на това ниво ще покаже, че голяма част от новините вече са оценени на пазара.

Два фактора, осигуряващи подкрепа

Петролът се събра по-рано в понеделник, след като основните производители на петрол се съгласиха да удължат споразумение за рекордно намаляване на производството до края на юли и след като вносът на суров нефт в Китай достигна рекордно висока стойност през май.

В събота OPEC + се съгласи да удължи сделката, за да изтегли почти 10% от глобалните доставки от пазара до трети месец до края на юли. След разширяването топ износителят Саудитска Арабия повиши месечните си цени на суровия продукт за юли.

Ниските цени са достатъчно популярни с китайските купувачи, за да увеличат вноса. Данните от уикенда показаха, че покупките от най-големия внос на суров в света се повишиха до най-високото ниво от 11,3 милиона барела на ден през май.

Коментари