Ново напрежение поради отношенията на САЩ и Китай вдига долара

Ново напрежение поради отношенията на САЩ и Китай вдига долара

Доларът се покачи в петък, тъй като появата на нов източник на напрежение между Съединените щати и Китай засили търсенето на сигурни валути и доведе до падане на еврото, офшорните юани и стоковите валути.

Доларът, който удължи печалбите си за една нощ в търговията в Лондон, се повиши, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще реагира ”много силно” на нов китайски закон за сигурност в Хонконг, който също може да доведе до нови протести срещу демокрацията.

 

Китайско-американските отношения се влошиха по време на пандемията на коронавирус. САЩ засилиха критиките си към Китай, обвинявайки го за разпространението на вируса, който възниква в град Ухан в централен Китай.

Миналата седмица правителството на САЩ се премести да блокира световните доставки на чипове на производителя на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies в черен списък. Сенатът на САЩ също прие законодателство, което може да попречи на някои китайски компании да изброят своите акции на борсите в САЩ.

„В момента валутите отразяват сценария за рискове и това, за всеки случай, обяснява защо доларът е по-висок“, казва Нийл Джоунс, ръководител на FX Sales в Mizuho Bank.

Джоунс каза, че напрежението между САЩ и Китай изглежда ще продължи засега, но той е предпазливо оптимист, че ще бъде постигната търговска сделка между двете страни, тъй като това е в интерес на всички.

 

Срещу кошница със сравними валути доларът за последно е 99.750, което е 0.3% след затварянето на Ню Йорк. След две последователни печалби доларът изглежда приключи тази седмица с около 0,6%.

Еврото се понижи с около 0,4% спрямо долара при 1,0904 долара, след като се оттегли от триседмичния връх от 1,1008 долара, който докосна в четвъртък.

Джоунс от Mizuho заяви, че неуспехът на еврото да се задържи около ключовото ниво от 1,10 долара може би е накарал някои участници на пазара да се превърнат в по-мечи или да продават евро дължини и че силата на долара също е фактор, който отслабва еврото.

Коментари