Не се подвеждайте от ефекта Yo-Yo в икономическите данни

Не се подвеждайте от ефекта Yo-Yo в икономическите данни

Чухте ли за процъфтяващата индустрия на въздушните пътувания? Това е 123 процента разтеж само през последния месец!

Технически това е точно число. През седемте дни, приключили в неделя, средно 212 580 души преминаха през контролните пунктове за сигурност на летището в САЩ , спрямо 95 161 през седмицата, приключила на 17 април.

Но разбира се, това е грешно, ако знаете нещо за основната реалност на индустрията за въздушни пътувания. По това време преди година, 2,4 милиона души на ден преминаха през същите тези контролно-пропускателни пунктове. По всяка разумна мярка, това остава катастрофални времена за въздушното движение. Просто беше спирането на самолетни пътувания през март и началото на април направи лекото възстановяване, което се случи, да изглежда като огромен скок в процентно изражение.

Пригответе се за същия ефект, който да се прилага за всички видове номера - най-вече с икономически данни. Тези люлки са артефакти от аритметиката на процентното изменение. Но ако не сте запознати с йо-йо ефекта, който вероятно ще видим в решаващи данни през следващите месеци, бихте могли да създадете подвеждащо впечатление за това къде се намират Съединените щати.

По-специално, тъй като някои от стопанските дейности, затворени от пандемията, започват да се връщат на големия пазар, икономическите данни биха могли да създадат впечатление за растяща икономика през лятото и есента - въпреки, че реално това са същите тези номера на самолетните пътувания.

Това от своя страна повдига възможността на политиците да обявят „Мисия изпълнена“ и да подложат на дълбока депресия на икономиката поради очевидните времена на бум.

Това също така поставя спор за годината на изборите за икономиката, в която президентът Тръмп и неговите съюзници се гордеят с най-силния растеж в рекорда, докато демократите твърдят, че икономиката е в катастрофална форма. И двете мнения биха били точни.

Когато акция падне с 10 процента и след това се покачи с 10 процента, може да изглежда, че сякаш се завръща обратно там, където е била и преди, тоест без реален спад на даденото дружество. Но така работи математиката.

10-процентно спадане от 100 на 90, последвано от 10-процентова печалба, ще го върне само на 99. С по-големи люлки тези ефекти стават по-поразителни. Спад от 40 процента, последван от печалба от 40 процента, би довел до количество с 16 процента под началната точка.

В още по-задълбочени детайли, стигате до подвеждащи резултати, като тези в примера на въздушния трафик, в който спад от 96 процента, последван от 123 процента, ви оставя с число, което все още е 91 процента под нормата.

Когато става дума за брутен вътрешен продукт, който е най-широката мярка за това как се развива икономиката, нещата стават все по-странни поради конвенциите за отчитане на това измерване в Съединените щати. Обикновено икономистите разглеждат годишните данни за БВП, което означава доколко промяната в икономическото производство за тримесечен период би довела, ако се запази за една година.

В нормални времена тази формула работи достатъчно добре. Ако през второто тримесечие продукцията на икономиката е с 0,5 процента по-висока, отколкото през първото, това се изразява в годишен растеж от около 2 процента.

Но през 2020 г. тази конвенция ще засили още повече йо-йо ефекта от процентните промени. С масово спиране на производства и паузи на икономическа активност поради пандемията, САЩ ще произвеждат много по-малко стоки и услуги в тримесечието април-май-юни, отколкото сега през първото тримесечие.

Да предположим, че спадът в БВП е малко над 13 процента. Поради конвенцията за годишни цифри, това би генерирало заглавия от различни източници, които казват, че БВП през второто тримесечие е намалял с 42,8 процента - което, както се случва, е нивото, което понастоящем се изчислява от оценката на БВП в реално време на Федералната резервна банка на Атланта .

Тогава да предположим, че през третото тримесечие реалното ниво на дейност се повишава с 5 процента, докато някои предприятия се отворят отново. Поради конвенциите за годишно отчитане, това ще бъде отчетено като 21,6 процента скок в БВП

Това би било най-доброто тримесечие и би поставило рекорд в историята. Можете да се обзаложите, че администрацията на Тръмп би го популяризирала като доказателство за връщането на икономиката към величие пред общността. И имайте предвид, че първата оценка на броя е планирана да бъде публикувана на 29 октомври, само пет дни преди президентските избори.

И все пак икономическата продукция все още ще бъде с 9 процента под мястото, където е започнала пандемията. Все още ще е в дупка около два пъти по-голяма дълбочина от нивото на рецесията през 2008-09 г.

Вероятно ще има особено въртящ се обрат в политическата динамика, който ще съпътства броя на растежа за третата четвърт по тези линии. За първите три плюс години на администрацията на Тръмп, Белият дом обсъжда пред медии данни като ниския процент на безработица и силното ниво на икономическа активност.

Демократите подчертаха, че темповете на растеж просто продължават стабилното ниво на втория мандат на президента Обама. Моделът вероятно ще се обърне това лято и есен, като президентът Тръмп и неговите съюзници наблягат на темповете на растеж, а демократите подчертават нивата.

Така че през следващите месеци ще бъде по-важно от обичайното да разберем ясно какво наистина ни казва информация. Данните от месец до месец или от тримесечие на тримесечие стават по-малко значими, когато обичайните модели и формули за изчисления в тези данни са напълно преустановени.

Разумната стратегия е да сравняваме постъпващата информация с каквато и да е една и съща информация, показана преди кризата - като например преглед на нивата на БВП спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., а не на колебанията в тримесечието. Това означава избягване на годишни числа за сега.

И повече от всичко това означава да помислите внимателно какво всъщност означава дадено число, а не просто да предприемете на пръв поглед спираща дъха процентна промяна по номинална стойност.

Коментари