Липсата на имунитет на китайските граждани означава, че е възможна още една вълна от коронавирус

Липсата на имунитет на китайските граждани означава, че е възможна още една вълна от коронавирус

Китай все още е изправен пред "голямото предизвикателство" от потенциална втора вълна от инфекции с Covid-19, предупреди топ дихателният орган на страната, тъй като липсата на имунитет сред общността е сериозно притеснение, тъй като надпреварата за разработване на ваксина продължава.

Д-р Чжун Наншан, старши медицински съветник на китайското правителство и публичното лице на борбата на страната срещу Covid-19, също потвърди в ексклузивно интервю за Си Ен Ен в събота.

Китай е отчел за повече от 82 000 случаи на коронавирус, с най-малко 4633 смъртни случая, сочат данни на Националната здравна комисия на страната (NHC). Броят на новите инфекции бързо нарасна в края на януари, което доведе до блокиране на града и забрана за пътуване в цялата страна.

До началото на февруари Китай съобщава за 3 877 нови случая на ден. Месец по-късно обаче ежедневните случаи паднаха в двойните цифри - докато в САЩ броят на ежедневните инфекции скочи  от 47 нови случая на 6 март до 22 562 до края на месеца.

След като до голяма степен се спря разпространението на вируса, животът в Китай бавно се връща към нормалното. ,,Заключването" е облекчено и някои училища и фабрики са отворени отново в цялата страна.

Но Джонг каза, че китайските власти не трябва да са самодоволни, тъй като опасността от втора вълна от инфекции е голяма. През последните седмици в Китай се появиха пресни клъстери от случаи на коронавирус, в Ухан, както и в североизточните провинции Хейлундзян и Джилин .

"По-голямата част от китайците в момента все още са податливи на инфекцията Covid-19, тъй като липсата на имунитет е факт", каза Джунг. „Изправени сме пред голямо предизвикателство.“

„Не обичаха да казват истината“

Джонг е известен като "герой на SARS" в Китай за борба с тежката остра респираторна епидемия през 2003 г. Този път той води коронавирусната реакция на страната - особено в критичните ранни етапи на разпространението.

На 20 януари Джонг потвърди по държавната телевизия CCTV, че коронавирусът може да се предава между хората, след като здравните власти на Ухан седмици поддържаха своята теория, че няма ясни доказателства за предаване от човек на човек,  че избухването на епидемия не е вероятно ,а  предотвратимо и контролируемо.

Ръководи екип от експерти, изпратен от NHC за разследване на първоначалното разпространение, Джонг посети Ухан на 18 януари. Той каза, че при пристигането си е получил много обаждания от лекари и бивши студенти, като го предупреждава, че ситуацията е много по-лоша от официалната доклади са заявили.

"Местните власти не харесаха да казват истината по това време", каза Джонг.

"В самото начало мълчаха и тогава казах, че вероятно имаме по-голям брой хора, които са заразени, отколкото са регистрирани."

Джонг заяви, че е станал подозрителен, когато броят на официално съобщените случаи в Ухан е останал на 41 повече от 10 дни - въпреки заразите, появяващи се в чужбина.

Стремежът към ваксина

С хиляди нови случаи на коронавирус все още се съобщават по света всеки ден - и 300 000 мъртви от началото на пандемията - изследователите се борят да разработят ваксина.

Три американски компании вече тестват ваксините си върху хора , според Световната здравна организация. Те все още са във фаза 1 или фаза 2 изпитвания, които обикновено включват предоставяне на ваксината на десетки или стотици изследвани лица.

Джонг заяви, че три китайски ваксини са в процес на клинични изпитвания в страната - обаче вероятно "идеалното" решение ще бъде след "години".

"Трябва да тестваме отново и отново и отново ... като използваме различни видове ваксини. Рано е да се прави извод кой вид ваксина е наличен за този вид коронавирус ... затова окончателното одобрение на ваксината ще отнеме много повече време ", каза той.

Коментари