Китай вероятно ще се сблъска със санкциите на САЩ заради закона за национална сигурност в Хонконг,съобщават от Белият дом

Китай вероятно ще се сблъска със санкциите на САЩ заради закона за национална сигурност в Хонконг,съобщават от Белият дом

В резултат на това държавният секретар на САЩ Майк Помпео вероятно няма да може да удостовери, че градът поддържа „висока степен“ на автономия.

Това би довело до налагането на санкции срещу Китай съгласно Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията от 2019 г., каза О’Брайън. 

Правителството на САЩ вероятно ще наложи санкции срещу Китай, ако Пекин приложи закон за националната сигурност, който ще му осигури по-голям контрол върху автономния Хонконг, заяви в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън. 

Проектът на законодателство представлява превземане на Хонконг, каза О’Брайън и вследствие на това държавният секретар на САЩ Майк Помпео вероятно няма да може да удостовери, че градът поддържа ”висока степен” на автономия. Това би довело до налагането на санкции срещу Китай съгласно Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията от 2019 г., каза О’Брайън.  

Помпео вече нарече предложението „смъртоносен камък“ за автономията на Хонконг. О’Брайън предупреди, че Хонконг може да загуби статута си на основен глобален финансов център. 

″Трудно е да се разбере как Хонконг може да остане азиатският финансов център, който е, ако Китай го поеме”, каза О’Брайън на Чък Тод от NBC на “Meet the Press”. Той каза, че първоначално финансовите услуги идват в Хонконг заради върховенството на закона, което защитава свободното предприемачество и капиталистическата система.

 

„Ако всички тези неща изчезнат, не съм сигурен как финансовата общност може да остане там. ... Няма да останат в Хонконг, за да бъдат доминирани от Китайската народна република, комунистическата партия. ” 

Законодателството беше обявено по време на годишната сесия на китайския парламент , Националния народен конгрес. Сесията се забави с месеци по време на пандемията на коронавирус. Хонконг се сблъскваше с месеци на понякога жестоки антиправителствени протести, преди пандемията ефективно да закрие Китай.  

Хонконг се управлява по принципа ”една държава, две системи”, тъй като бившата британска колония е върната на китайско управление през 1997 г. Системата дава на Хонконг висока степен на автономия и по-голяма степен на свобода за специалния административен регион от останалата част от Китай. 

Проект на решение за „създаване и подобряване на правната система и механизмите за прилагане“ за Хонконг беше внесен в парламента на Китай в петък, според държавната информационна агенция Синхуа. Документът, обясняващ решението, казва, че принципът на две държави в една система „е постигнал безпрецедентен успех в Хонконг“, но „все по-забележимите рискове за националната сигурност“ в града „са станали виден проблем“, според Синхуа.  

В документа се казва, че дейностите „сериозно оспорват долния ред на принципа„ една държава, две системи “, навредиха на върховенството на закона и застрашиха интересите на националния суверенитет, сигурността и развитието“, според Синхуа.

Ходът от Китай предизвика силна съпротива от страна на демократичните активисти и политици. Хиляди протестиращи демонстрираха за първи път от въвеждането на закона за националната сигурност в неделя. Полицията в Хонконг изстреля сълзотворен газ и спрей с пипер, за да разпръсне тълпата.

Коментари