Какво представляват фиатните пари ?

Какво представляват фиатните пари ?

Най-просто казано, фиатната валута е законно платежно средство, което извлича стойността си от емитиращото правителство, а не от физическа стока или стока. Силата на правителството е нещото, което определя стойността на фиатната валута, ключово при този тип пари.

Възходът на Fiat валутите

Валутата Fiat е възникнала преди векове в Китай. Провинция Сечуан започва да издава хартиени пари през 11 век. Отначало те могат да бъдат заменени за коприна, злато или сребро. Но в крайна сметка Кублай Хан идва на власт и създава фиатна валутна система през 13 век. Историците твърдят, че тези пари са допринесли за падането на Монголската империя, като прекомерните разходи и хиперинфлацията са в основата на нейния спад.

Парите Fiat се използват и в Европа през 17-ти век, като са приети от Испания, Швеция и Холандия. Системата се провали в Швеция и в крайна сметка правителството я изостави заради сребърния стандарт. През следващите два века Нова Франция в Канада, американските колонии и след това федералното правителство на САЩ също експериментираха с фиатни пари със смесени резултати.

Към 20-ти век САЩ отново започнаха да използват валута, базирана на суровини, до известна степен. През 1933 г. правителството прекратява практиката за размяна на хартиени пари за злато. Към 1972 г. по времето на президента Никсън САЩ изцяло изоставят златния стандарт, като финализират смъртта му в международен мащаб, преминавайки към фиатната валутна система. Това доведе до използването на фиат валута по целия свят.


 

Фиат Валута срещу Златния стандарт

Системата на златния стандарт разрешава конвертирането на хартиени сметки в злато. Всъщност всички хартиени пари бяха подплатени с ограничено количество злато, държано от правителството. При валутна система, базирана на суровини, правителствата и банките биха могли да въведат нова валута в икономиката само ако притежават еднакво количество по стойност на пазарите за злато. Тази система ограничава възможността на правителството да създава пари и да увеличава стойността на своята валута, основана единствено на икономически фактори.

От друга страна, при системата на фиатната валута парите не могат да бъдат конвертирани в нищо друго. С фиатните пари властите могат директно да повлияят на стойността на своята валута и да я обвържат с икономическите условия. Правителствата и централните банки на техните държави имат много по-голям контрол върху валутните системи. Те могат да реагират на различни финансови събития и кризи с различни инструменти, като създаването на частично банкиране и прилагането на количествено облекчаване.

Привържениците на златния стандарт твърдят, че базирана на стоки валутна система е по-стабилна, защото е подкрепена от нещо, което е физическо и ценно. Поддръжниците на валутата на Fiat се противопоставят, че цените на златото са били всичко друго, но не и стабилни. В този контекст  стойността, както на валутата базирана на стоки, така и на фиатните пари може да варира. Но с фиатната валутна система правителството има по-голяма гъвкавост да действа при спешни икономически ситуации. Както сами можем да видим в САЩ например. 


 

Някои плюсове и минуси при използването на валути Fiat

Икономистите и други финансови експерти не са единодушни в подкрепата си за фиатната валута. Защитниците и противниците страстно спорят за плюсовете и минусите на тази валутна система.

  • Недостиг: Fiat парите не се влияят и ограничават от недостига на физическа стока като златото.
  • Разходи: Фиатните пари са по-достъпни за производство от суровини.
  • Отзивчивост: Валутата Fiat дава на правителствата и техните централни банки гъвкавост за справяне с икономическите кризи.
  • Международна търговия: Фиатната валута се използва в страни по света, което я прави приемлива форма на валута за международна търговия.
  • Удобство: За разлика от златото, фиатните пари не зависят от физически резерви, които изискват съхранение, защита, наблюдение и други скъпи изисквания.
  • Без вътрешна стойност: Валутата на Fiat не притежава вътрешна стойност. Това позволява на правителствата да създават пари от нищото, което може да доведе до хиперинфлация и да срине икономическата им система.
  • Исторически рисковано: В исторически план прилагането на фиатни валутни системи обикновено е довело до финансов колапс, което показва, че тези системи крият известни рискове.

     

Фиат Валута срещу Криптовалута

Валутата и криптовалутата имат малко общо, тъй като нито една от тях не е подкрепена от физическа стока - но тук приликата свършва. Докато фиатните пари се контролират от правителствата и централните банки, криптовалутите по същество са децентрализирани, до голяма степен благодарение на разпределена цифрова книга, наречена Blockchain .

Друга забележителна разлика между тези две валутни системи е как се генерира всяка от тези форми на пари. Биткойнът , както повечето криптовалути, има контролирано и ограничено предлагане. За разлика от тях, банките могат да създадат фиатни пари от нищо, според тяхната преценка за икономическите нужди на нацията.

Като цифрова форма на пари, криптовалутите нямат физически аналог и са без граници, което ги прави по-малко ограничителни за транзакции в световен мащаб. Освен това транзакциите са необратими и естеството на криптовалутите прави проследяването значително по-трудно в сравнение със системата fiat.

Забележително е, че пазарът на криптовалути е много по-малък и по този начин по-нестабилен от традиционните пазари. Това вероятно е една от причините криптовалутите все още да не са общоприети, но с нарастването и узряването на крипто икономиката, променливостта вероятно ще намалее, но е нужно доста време за преминаването от фиат валута към крипто.


 

Заключителни мисли

Бъдещето и на двете форми на валута по никакъв начин не е сигурно. Докато криптовалутите все още трябва да извървят дълъг път и със сигурност ще се изправят пред много повече предизвикателства, историята на фиатната валута показва уязвимостта на тази форма на пари. Това е голяма причина много хора да изследват възможностите за преминаване към система за криптовалута за своите финансови транзакции - поне в някакъв процент.

Една от основните идеи за създаването на биткойн и криптовалути е да се изследва нова форма на пари, която е изградена върху разпределена мрежа от партньори. Шансовете са, че Биткойн не е създаден, за да замести цялата система на валута, а да предложи алтернативна икономическа мрежа. И все пак със сигурност има потенциал да създаде по-добра финансова система за по-добро общество.

Коментари