Италия с цел да възтанови туристическия си сектор

Италия с цел да възтанови туристическия си сектор

Италия се стреми да отвори страната за туристи в средата на май, като обеща редица мерки за защита на посетителите от коронавируса, докато се опитва да спаси сектор, опустошен от блокировки и ограничения на движението.

Като част от надпреварата за издигане на индустрията, базираното в Рим правителство ще въведе т. нар. Ваксинални паспорти по-рано от останалата част от Европейския съюз, заяви в интервю министърът на туризма Масимо Гаравалья: „Условията са подходящи за започване на летния сезон на 15 май“, каза Гараваля, 53-годишен депутат от дясната Лига, най-популярната партия в Италия.

Премиерът Марио Драги е под натиск да спаси туризма, който представлява 13% от икономическата продукция на Италия. Пристигналите туристи са се понижили с три четвърти миналата година, генерирайки загуби на стойност 2% от БВП и излагайки на риск 100 милиона работни места, според доклад по-рано този месец.

Правителството на Драги се надява да представи своята версия на планираните от ЕС „цифрови зелени сертификати“ чрез указ още тази седмица, каза Гаравалья и планира железопътна услуга без Covid до около 90 дестинации, със задължителни тампони за предварително качване за пътници.

Друг вариант са пунктовете на популярните туристически места. „Във Венеция изучават решения, за да помогнат на туристите да влязат, може би чрез проверки, на малкото входни точки към града“, каза Гараваля.

Правителството също така планира да отдели над 1,7 милиарда евро (2,1 милиарда долара) в подкрепа на бизнеса и работниците, които са загубили приходи поради пандемията, каза Гаравалия и предвижда финансови инструменти, включително мини-облигации, които да позволят на бизнеса да се обединява в да търсят финансиране за строителни работи по хотели и ресторанти.

Спадът в броя на туристите в Италия беше главозамайващ през 2020 г.: само 25,53 милиона чуждестранни посетители дойдоха на полуострова спрямо 65,02 милиона през 2019 г., което е с над 60 процента по-малко.

Коментари