Исковете за безработни отново падат, тъй като картината на заетостта набира сила

Исковете за безработни отново падат, тъй като картината на заетостта набира сила
  • Общата сума представлява минимум от пандемичната ера и е по-добра от 576 000 от предходната седмица.
  • Продължаващите искове са намалели с 34 000 до 3,67 милиона.

Възстановяването на пазара на труда в САЩ ускори темповете си миналата седмица, тъй като по-малко американци се насочиха към линията на безработица, съобщи Министерството на труда в четвъртък.

Исковете за първи път за осигуряване за безработица възлизат на 547 000, много под оценката на Дау Джоунс за 603 000 и ново дъно за ерата на пандемията Covid-19.

Общата сума представлява по-нататъшен спад в исковете и приближава картината на работните места до мястото, където е била преди пандемията, въпреки ,че все още има разстояние за покриване.

Пазарите реагираха малко на новините, като фючърсите на акциите сочеха към плоско отваряне и доходността на държавните облигации се смесваше.

Тъй като случаите на Covid намаляват и все повече щати облекчават бизнес ограниченията, компаниите отново се стремят да наемат преди това, което се очаква да бъде лято на почти нормална дейност в САЩ

„Това пропадане в заявленията за безработица изглежда добре изолирано, но това, което наистина има значение, е, че потвърждава, че неочакваното падане от миналата седмица не е било случайно“, пише Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics. „Очакваме по-нататъшен спад през следващите няколко месеца, тъй като възобновяването продължава, докато растежът на заплатите ще се ускори значително.“

Все пак около 8 милиона по-малко американци са на работа, отколкото преди Covid.

 

Докладът от четвъртък показа, че както безработицата, така и непълнолетни остават значителни проблеми за американската икономика.

Около 17,4 милиона американци все още получават обезщетения по различни програми, въпреки че тези данни са две седмици след броя на заявленията за седмични заявления. Рязкото увеличение на кандидатите за помощи чрез програми, свързани с пандемия, увеличи общите получатели с близо половин милион.

Продължаващите искове, които изтичат седмица след заглавните данни, също паднаха, като паднаха с 34 000 на 3,67 милиона, ново пандемично дъно и още един признак, че условията се размразяват.

Въпреки продължаващите проблеми за работниците, напредъкът по Covid, особено около 3 милиона ваксини, които се прилагат всеки ден, помогна да се изясни коя е била най-лошата и най-бързата загуба на работа в американската история.

Исковете за безработни достигнаха зашеметяващите 6,2 милиона в началото на април 2020 г. в началните дни на икономическото спиране, заличавайки предишния рекорд от 695 000 през октомври 1982 г. От върха си миналата година броят им се е понижил, но остава упорито висок, падайки само миналата седмица под този предпандемичен запис.

Миналата седмица периодичният показател за растеж на бизнеса на Федералния резерв в неговите 12 области показа затруднения при намирането на работници.

„Наемането на работа остава широко разпространено предизвикателство, особено за работниците с ниски заплати или почасови работници, което
в някои случаи ограничава растежа на работните места“, се казва в доклада, известен като Бежовата книга.

Националният процент на безработица остава на ниво от 6%, което е далеч от максимума на пандемията от 14,7%, но все още е значително над 50-годишния минимум от ниво от 3,5% точно преди спирането на пандемията.

Коментари