Икономиката на Обединеното кралство се е изравнила преди коронавируса, разкриват цифри

Икономиката на Обединеното кралство се е изравнила преди коронавируса, разкриват цифри

Строителният сектор на Обединеното кралство отчете спад в активността от 1,7% през февруари.

Британската икономика премина в обратна посока през февруари, когато ръстът на БВП намаля с 0,1%, дори преди началото на пандемията на коронавирус, която нанесе сериозни щети върху глобалната икономика.

Според анализаторите цифрите ще имат малка връзка с тези за март, които вероятно ще покажат много по-стръмен спад на активността и икономиката, която навлиза в дълбока рецесия. На тримесечна база икономиката нарасна с 0,1% между декември и февруари.

Секторът на услугите, който обхваща отрасли от банково дело до ресторанти, отбеляза 0% ръст през месеца. Производствената индустрия, засегната силно от несигурността на Brexit през голяма част от 2019 г., отскочи и нарасне с 0,5% през февруари, но строителната индустрия регистрира по-ниски нива на активността от 1,7%, свързана с лошото време в цялата страна.

Самюъл Томбс, главният икономист на Великобритания в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, заяви, че стагнацията на БВП през първите два месеца на 2020 г. показва, че приказките за отбиване на Борис след изборите „бяха просто горещ въздух“.

„Данните за февруари до голяма степен не оказват никакво въздействие на Covid-19, като само туристическите агенти и складовите оператори отбелязват значителни удари за търсене или предлагане“, каза той.

„Вярно е, че малкият спад на БВП месечно към месец се дължи на значително на 1,7% спад в строителната продукция, което може да се дължи на изключително високи валежи, безпрецедентно три пъти по-големи от сезонните му норми. Независимо от това, мудността е широко базирана, като продукцията на услугите е плоска, а индустриалното производство се е увеличило само с 0,1%.

Роб Кент-Смит от Службата за национална статистика заяви, че друга мярка за слабото състояние на икономиката е рязък спад на вноса от ЕС.

Генералният секретар на синдикалния орган на TUC, Франсис О'Гради, каза: „Още преди да ни удари коронавирусната криза, нашата икономика се нуждаеше от промяна в посоката.

„Докато сега приоритетът е да се ограничи разпространението на вируса, днешните цифри подчертават необходимостта от стабилна стратегия за възстановяване. Трябва да се справим с дългогодишните икономически неравенства, а не да ги засилваме. “

Коментари