Икономиката на Обединеното кралство може да бъде най-силно засегната сред водещите държави, казва ОИСР

Икономиката на Обединеното кралство може да бъде най-силно засегната сред водещите държави, казва ОИСР

Британската икономика вероятно ще се понижи с 11,5% през 2020 г., което леко ще изпревари паденията в страни като Германия, Франция, Испания и Италия.

Ако имаше втори пик на пандемията, икономиката на Обединеното кралство може да се свие с 14%.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие определи въздействието като "тежко" навсякъде.

В него се казва, че в така наречения „сценарий с едно попадение“, без втори пик, може да има свиване на 11,4% във Франция, 11,1% в Испания, 11,3% в Италия и 6,6% в Германия.

В последната си оценка ОИСР установи, че секторите търговия, туризъм и хотелиерство, които съставляват голяма част от икономиката, базирана на услуги в Обединеното кралство, са пострадали при ограниченията за блокиране, въведени от правителството.

В отговор на доклада на мозъчния тръст, канцлерът Риши Сунак заяви, че Великобритания не е единствената, която страда: „Съвместно с много други икономики по света наблюдаваме значителното въздействие на коронавируса върху нашата страна и нашата икономика.

„Безпрецедентните действия, които предприехме, за да предоставим спасителни линии, които да помогнат на хората и бизнеса чрез икономически срив, ще гарантират, че икономическото ни възстановяване е възможно най-силно и бързо.“

Глобално въздействие

Базираната в Париж организация казва, че пет или повече години ръст на доходите могът да бъдат загубени в много страни в резултат на пандемията.

ОИСР разгледа два сценария за това как може да се развие пандемията.

В по-тежкия случай глобалната икономика може да се свие със 7,6% през тази година.

Въпреки че в доклада се казва, че пандемията е започнала да намалява в много страни и активността е започнала да се набира, той не очаква убедително възстановяване. Той вижда перспективите за общественото здравеопазване като изключително несигурни и това е отразено в решението за оценка на два алтернативни сценария.

При по-умерения сценарий вирусът продължава постепенно да се оттегля. Като алтернатива съществува втора вълна на зараза, която избухва по-късно през 2020 г.

Докладът описва и двете перспективи като отрезвяващи. В нито един момент икономическата активност не може да се върне към нормалното в рамките на периода, който ОИСР счита. Дълбоката рецесия, която е в ход, ще бъде последвана от бавно възстановяване.

В мрачното на двете възможности спадът тази година може да бъде много тежък.

При този сценарий две държави - Франция и Испания, ще претърпят още по-дълбок спад в икономическата активност от Обединеното кралство през тази година.

Тази 7,6% глобална прогноза е значително по-лоша от предвидената от други агенции - като Международния валутен фонд и Световната банка, които предупредиха за високото ниво на несигурност, свързано с техните прогнози.

В края на 2021 г. в доклада се казва, че пет или повече години растеж на доходите може да бъде загубен в много страни. Тя казва, че въздействието върху поминъка ще бъде особено тежко сред най-уязвимите групи.

OECD също така казва, че пандемията е ускорила преминаването от това, което нарича "голяма интеграция", към "голяма фрагментация". Това по същество е неуспех на глобализацията, изразен в допълнителни търговски и инвестиционни ограничения и много граници, които са затворени поне докато здравната криза продължава.

Коментари