Goldman Sachs твърди, че втора вълна от коронавирус може да накара Фед да преосмисли отрицателните лихви

Goldman Sachs твърди, че втора вълна от коронавирус може да накара Фед да преосмисли отрицателните лихви

Втора вълна от коронавирус, която причинява поредната „голяма криза“ в икономиката на САЩ, може да подтикне ФЕД да обмисли редица нови варианти на политика, включително намаляване на лихвените проценти до отрицателна територия, заяви Зак Пандл, съпредседател на глобалната валута, валутни курсове и стратегията за развиващите се пазари в Goldman Sachs.

Друг „голям неуспех“ в американската икономика може да подтикне Федералния резерв да обмисли намаляване на лихвените проценти в отрицателна територия - но такава парична политика не би била „много полезна“, заяви стратегът на Goldman Sachs в четвъртък.

Председателят на Фед Джером Пауъл в сряда подчерта, че централната банка не обмисля отрицателни лихвени проценти към този момент, дори когато други централни банки - като Bank of England - изглежда обмислят идеята.

На въпроса какво може да промени мнението на Фед относно отрицателните лихвени проценти, Зак Пандл, съпредседателят на Goldman Sachs по глобалната валута, валутните стратегии и стратегията на нововъзникващите пазари, повдигна вниманието върху възможността за втора вълна от случаи на коронавирус,  които биха могли да провалят предстоящото икономическо възстановяване, което много анализатори и инвеститори са очаквали.

″Ако икономиката има още една вълна на голям неуспех ... където имате втора вълна от инфекции и това наистина ще отнеме възстановяването, разбира се, тогава смятам, че това отваря възможност за редица допълнителни действия”, каза той пред CNBC .

Въпреки това, „дори при този сценарий мисля, че фискалната политика би била първата стъпка. Не мисля, че намаляването на лихвените проценти в отрицателна територия би могло да бъде много полезно дори в тази среда “, каза той.

„Но кой знае, политиците ще искат да опитат нови неща, ако икономиката наистина се бори за определен период от време“, добави той. ″Така че в този сценарий, може би те могат да го обмислят, иначе мисля, че в този момент това е доста малка вероятност.”  

 Зак Пандл не уточни защо отрицателните лихви не биха били полезни. Но много анализатори отдавна се съмняват в ефективността на подобна политика, позовавайки се на опита на някои европейски държави и Япония, които се борят за растеж на икономиките си дори след като приемат отрицателни проценти в продължение на години. 

 

Силата в щатски долари няма да продължи

Индексът на щатския долар  - който измерва валутата срещу кошница от основните валути - се покачи, след като Пауъл изключи преминаването към отрицателни курсове.

Американският долар остава силен през последните седмици, тъй като инвеститорите търсят по-сигурни активи, за да вложат парите си, след като пандемията на коронавирус заглуши икономическите перспективи в световен мащаб.

Но тъй като глобалната икономика се възстановява през следващите години, такава сила във валутата ще избледнее, каза Пандл. Той обясни, че оценката на зелената валута е надценена с около 20%, което означава спад - когато в крайна сметка настъпи - може да бъде „доста съществен“.

„Лихвените проценти в САЩ са основният фактор, поддържащ добре поддържания долар през последните няколко години и този източник на подкрепа вече го няма, сега американските лихви са много по-близки до ниските нива, които видяхме в останалата част от свят “, добави той.

Коментари