Главния стратег на ЕЦБ ще се задълбочи във фискалната политика

Главния стратег на ЕЦБ ще се задълбочи във фискалната политика

Европейската централна банка рестартира своя стратегически преглед, който сега ще включва по-отблизо въздействието на фискалната политика в еврозоната.

„Фискална и парична политика в паричен съюз“ беше добавена към работните потоци, които очертават обхвата на прегледа - присъединявайки се към теми като инфлация, цифровизация и изменение на климата. Той идва само няколко дни, след като лидерите на Европейския съюз се договориха за ориентировъчен пакет от стимули за 750 милиарда евро (869 милиарда долара), който включва план за предлагане на общ дълг.

Само няколко месеца след процеса ЕЦБ реши през април да отложи прегледа, тъй като създателите на политики се фокусираха върху опитите за овладяване на икономическия спад от пандемията. Новите правила за социално дистанциране също принудиха отмяната на конференции и събития с широката общественост.

Президентът Кристин Лагард и главният икономист Филип Лейн ще проведат първото си събитие с организации на гражданското общество във виртуален формат на 21 октомври, съобщи ЕЦБ в четвъртък. Националните централни банки планират своите събития през последните три месеца на тази година или първото тримесечие на 2021 година.

Докато прегледът трябваше да приключи до средата на следващата година, Лагард каза по-рано този месец, че втората половина на 2021 г. е по-вероятно „защото има много работа, която трябва да се свърши“.

Коментари