5 екологосъобразни предприятия, които променят света

5 екологосъобразни предприятия, които променят света

Да си екологичен не е просто прищявка; това е бъдещето.

За бизнеса и потребителите е по-важно от всякога да осъзнаят своето въздействие върху околната среда. За щастие екологосъобразният бизнес е във възход, като все по-голям брой зелени бизнеси са начело.

Очакванията на клиентите бързо се променят: само тези предприятия, които могат да се харесат на съвременните потребители, ще оцелеят през следващите няколко десетилетия.

Затова нека проучим 5 екологично чисти бизнеса, които проправят пътя напред.

 

 1. Dropless

Dropless предлага услуга за автомивка без вода, която използва екологични нано решения за почистване на автомобила, спестявайки огромен 150 литра вода на едно измиване. Те също влизат точно до вашата врата - което означава, че не е нужно да използвате ненужно гориво, като се връщате напред и назад от редовната си автомивка.

И има още. Без капчици не са само екологични, но и изключително етични: компанията се ангажира да се  бори с робствоно на сувременния ден  (нещо, което за съжаление е все по-често в индустрията за миене на автомобили).

  2. Leon

От създаването си през 2004 г., възходът на Леон не беше нищо като метеоричен - сега е добросъвестен редовен хайлайф. Наред с вкусната си храна, Леон резонира с модерните потребители заради обещанието си да работи по възможно най-екологичния начин: те използват биологични продукти, които значително ограничават количеството месо в менюто, имат сметище с нулеви отпадъци и всичките им ястия се сервират в 100% опаковане за компостиране. 

Това не само намалява драстично въглеродния им отпечатък, но и води до огромни търговски ползи  -  с Leon отчитат значително  увеличение на продажбите с 24,5%  от 2018-2019 г. 

  3. IKEA

На следващо място в списъка е IKEA. Според съобщенията шведският мебелен гигант доставя около половината си дървесина от устойчиви лесовъди и 100% от памука си от  устойчиви ферми, както и в световен мащаб използва над 7000 000 слънчеви панела, за да подпомогне захранването на техните магазини. 

Плюс това, компанията се ангажира да използва само рециклирана или възобновяема пластмаса във всичките си продукти до 2030 г.

  4. Patagonia

Глобалните ремонтни центрове на Patagonia увеличават дълголетието на продуктите си (давайки нов дребен живот на старите дрехи), а през 2016 г. тя дари 10% от общия си приход от продажбите на Черния петък на местни екологични организации.

Като се казва, компанията все още признава, че има други начини да намали въглеродните си емисии - но със сигурност е на правилния път.

 5. Lush

Козметичната индустрия понякога получава забележки от екологичните кампании (и с право). Това обаче не означава, че всички те са толкова лоши.

Lush е едно от забележителните изключения. Например, той се опитва, когато е възможно, да произвежда продукти без пластмаса; Твърдите шампоани на Lush са спасили около 6 милиона пластмасови бутилки от производството.

Коментари