Dow пада повече от 800 точки поради притеснения за втората коронавирусна вълна

Dow пада повече от 800 точки поради притеснения за втората коронавирусна вълна

Запасите рязко паднаха в четвъртък, тъй като случаите на коронавирус се увеличиха в някои щати, които се отварят отново от блокирането. Акциите, които наскоро скочиха с надеждата за плавно възобновяване на икономиката, доведоха до спад.

The Dow Jones Industrial Average се търгува 852 пункта по-ниско, или 3,2%, S&P 500 се плъзга 2.7%, докато Nasdaq Composite спадна 2,1%. Загубите в четвъртък поставиха Dow в крак за първия си тридневен спад от месец насам. S&P 500 също се насочи към най-дългата си пагубна серия от началото на март. 

Акциите на United Airlines, Delta, American и Southwest паднаха повече от 10%. Акциите на Carnival Corp. и Norwegian Cruise Line паднаха с над 14%. Акциите на Gap и Kohl също паднаха над 9% всяка. 

Притесненията за втора вълна от случаи на коронавирус се засилиха, докато американските щати започват да се отварят отново. Тексас отчете три поредни дни на рекордни хоспитализации на Covid-19 . Девет калифорнийски графства отчитат скок в нови случаи на коронавирус или хоспитализации на потвърдени случаи.

Приятелската парична политика от Федералния резерв не може да „компенсира тежка втора вълна на COVID“, казва в бележка Денис ДеБюшере, анализатор за макро изследвания в Evercore ISI. „С увеличаването на новите случаи и хоспитализации на TX, AZ, CA и загрижените инвеститори, че скорошните протести ще подхранват вълна от инфекции, рискът от постоянно слаб икономически растеж и ръст на печалбите се увеличава. В резултат на това оценките за справедлива стойност на S&P намаляват. “

За да сме сигурни, бившият комисар на FDA Скот Готлиб заяви, че държави като Аризона и Тексас „никога не са се отървали от първата вълна“. Той добави: ”Това не е втора вълна.”

Общият брой на коронавирусите в САЩ надхвърли 2 милиона, сочат последните данни на университета Джон Хопкинс.

 

Намаляването последва две директни поредни загуби за 30-те акции Dow и S&P 500, докато инвеститорите оттегляха отново отварящите се сделки за технологичните имена на megacap. Техно-тежкият Nasdaq обаче скочи

Както S&P 500, така и Dow все още са над 40% от нивото на коронавирус. Невероятното завръщане започна с инвеститорите, залагащи на технологични компании като Amazon, които се справиха добре въпреки пандемията, но през последния месец повторното отваряне на залозите като авиокомпаниите бяха най-големите печалби. Сега инвеститорите се въртят обратно в тези технологични имена и печелят печалби в останалата част от пазара.

Търговците също продаваха фючърсни договори с петрол и се зареждаха с традиционно по-безопасни активи като облигации и злато. Междинните фючърси на Западен Тексас паднаха с 7,5% до $ 36,63 за барел. Доходността от 10-годишната касата се понижи до 0,67% и достигна най-ниското си ниво за повече от седмица (добивите се движат обратно на цените). Фючърсите на златото скочиха с 1,5% до 1,746.50 долара за унция.

Ходът в четвъртък също последва предупреждението на Федералния резерв в сряда, че американската икономика ще се свие с 6,5% през 2020 г., преди да нарасне с 5% през следващата година. Централната банка също така заяви, че до 2022 г. ще запази лихвите на по-ниски нива. 

Фед разбира, че сме едва в началните фази на икономическото възстановяване и извършването на необмислени промени в политиката или насоките за напред е преждевременно”, казва в имейл Чарли Рипли, старши инвестиционен стратег за Allianz Investment Management

Коментари