Доларът може да се повиши, тъй като стимулът повишава доходността на съкровищницата

Доларът може да се повиши, тъй като стимулът повишава доходността на съкровищницата

Американският долар може да възобнови ралито, тъй като залозите за рефлация поддържат по-високи стойности за съкровищни  доходи, а британският паунд се фокусира върху речта губернатора на BOE Бейли .

В началото на световната седмица на търговия в азиатско-тихоокеанския пазар надделя предпазливо оптимистичен тон. Регионалните акции нараснаха заедно с фючърсите на фондовия индекс S&P 500 и цикличните валути като австралийския, новозеландския и канадския долар. Междувременно антирисковите щатски долари, японски йени и швейцарски франкове спаднаха заедно с фючърсите на държавни ценни книжа на фона на намаляващото търсене на безопасност.

Оптимистичният фон вероятно отразяваше почти сигурното приемане на план за фискални стимули за 1,9 трилиона щатски долара, облагодетелстван от администрацията на Байдън, след като законодателството изчисти Сената на САЩ. Сега ще се върне обратно в Камарата на представителите за ново гласуване, където изглежда много вероятно демократичното мнозинство да го подпише. Това ще изпрати законопроекта до бюрото на президента за неговия подпис.

Според икономисти от банка UBS

Пакетът на Белия дом може да надхвърли необходимото, но ефектът върху инфлацията "вероятно ще бъде малък", заявиха икономистите от UBS, водени от Алън Детмейстер.Грубата оценка на банката вижда, че предложението води до около 0,5 пункта повече инфлация в сравнение със сценарий, при който не се одобрява допълнителна помощ.

Що се отнася до суровините, цените на златото се повишиха, тъй като малко по-слабият Greenback повиши привлекателността на резервната анти-фиат алтернатива. Цените на суровия петрол скочиха до най-високото ниво за повече от две години, след като бунтовниците Хути - подкрепяната от Иран страна в гражданската война в Йемен - нападнаха енергийни съоръжения в Саудитска Арабия. Въпреки, че стачката не изглежда да повлияе на производството, тя изглежда отбелязва ескалация, която предвещава бъдещи смущения.

 

Коментари