COVID-19 нанася рекорден удар на продажбите на дребно в САЩ през март

COVID-19 нанася рекорден удар на продажбите на дребно в САЩ през март

 

Продажбите на дребно в САЩ претърпяха рекорден спад през март, тъй като задължителните затваряния на бизнеса за подобраване на контрола на разпространението на коронавирусната епидемия потиснаха търсенето на редица стоки, създавайки потребителските разходи за най-лошия си спад от десетилетия.

Карта на индекса S&P 500

Източник finviz

Отделът по търговия в сряда заяви, че продажбите на дребно спаднаха с 8,7% през март, което е най-големият спад откакто правителството започна да проследява статистиките през 1992 г., след като през февруари падна с ревизираните 0,4%.

Според проучване на икономисти от Ройтерс миналия месец, продажбите на дребно се очакваха да паднат с 8,0%. 

Докладът дойде, когато милиони американци са изхвърлени без работа и укрепват убеждението на икономистите, че икономиката е в дълбока рецесия. Държавите и местните власти издадоха заповеди „стойте си у дома“ или „убежище на място“, засягащи над 90% от американците, за да ограничат разпространението на COVID-19, респираторната болест, причинена от вируса, и рязко спиране на страна.

„Икономиката е почти в свободно падане“, казва Сун Уон Сон, професор по бизнес икономика в университета Loyola Marymount в Лос Анджелис. „Ще видим дъното, когато скоростта на коронавирусната инфекция се стабилизира. Това ще бъде доста дълбоко дъно, от което да се издигне. ”

Влошаването на продажбите в повечето категории на дребно от социалните ограничения далеч надвишава увеличението на постъпленията при онлайн търговци на дребно като Amazon, както и хранителни магазини и аптеки, тъй като потребителите се запасяват с домашни потреби като хранителни продукти, тоалетна хартия, препарати за почистване и лекарства.

Коментари