Коронавирус: Визуално ръководство за икономическото въздействие

Коронавирус: Визуално ръководство за икономическото въздействие

 

Ето подбор от карти и диаграми, които ще ви помогнат да разберете икономическото въздействие на вируса досега.

Глобалните акции понасят щети

Големите промени на фондовите пазари, при които акциите в компаниите се купуват и продават, могат да повлияят на стойността на пенсиите или индивидуалните спестовни сметки (ISA).

FTSE, Dow Jones Industrial Average и Nikkei видяха огромни спадове от началото на избухването на 31 декември.

Dow и FTSE видяха най-големите си тримесечни спадове през първите три месеца на годината от 1987 г. насам.

Инвеститорите се опасяват, че разпространението на коронавируса ще унищожи икономическия растеж и , че действията на правителството може да не са достатъчни, за да спрат спада.

В отговор централните банки в много страни, включително Обединеното кралство, намалиха лихвите.

Това на теория трябва да направи заемите по-евтини и да насърчи разходите за стимулиране на икономиката.

Глобалните пазари също се възстановиха в края на март, след като американският сенат прие законопроект за коронавирус в помощ на 2 трилиона долара (1,7 милиона британски лири), за да помогне на работниците и бизнеса.

Но някои анализатори предупреждават, че мерките могат да бъдат нестабилни, докато пандемията не бъде овладяна.

Повече хора, които търсят работа

В Съединените щати броят на хората, подали заявления за безработица, достигна рекордно високо ниво , което означава край на десетилетната експанзия за една от най-големите икономики в света.

Близо един милион души в Обединеното кралство също кандидатства за обезщетения само за две седмици в края на март.

Скоростта на универсалните заявления за кредит последва правителствени мерки за ограничаване на разпространението на вируса, включително затваряне на кръчми, ресторанти и несъществени магазини.

Цените на петрола се сриват

Търсенето на петрол почти е пресъхнало, поради блокирането по целия свят, петрола е почти препълнил складовете също така, тъй като почти всички по целия свят са под карантина и следователно няма кой да консумира петрол .

Цената на суровия петрол вече беше повлияна от спор между OPEC, групата на производителите на петрол, и Русия. Коронавирусът свали цената още повече.

Суровият продукт Brent е еталонът, използван от Европа и останалия свят. Цената му се понижи под 20 долара, до най-ниското ниво, наблюдавано за 18 години.

В Съединените щати цената на барел на West Texas Intermediate (WTI) се превърна отрицателна за първи път в историята .

Въпреки, че Opec и други страни сега са се съгласили да намалят производството, светът все още има повече суров петрол, отколкото може да използва.

Риск от рецесия

Ако икономиката расте, това обикновено означава повече богатство и повече нови работни места.

Тя се измерва, като се гледа процентното изменение на брутния вътрешен продукт или стойността на произведените стоки и услуги, обикновено за три месеца или година.

Но Международният валутен фонд (МВФ) казва, че глобалната икономика ще се свие с 3% тази година.

МВФ определи упадъка като най-лошия след Голямата депресия през 30-те години.

Въпреки че каза, че коронавирусът е потопил света в „криза като никой друг“, очаква се глобалният растеж да нарасне до 5,8% през следващата година, ако пандемията избледнее през втората половина на 2020 г.

Преминаване към технологията

Правителствата по света призовават служителите да работят от дома, където е възможно.

Акциите в технологични компании като Zoom са се спрели, тъй като все повече хора разчитат на видеоконференции и имейл, за да провеждат срещи или да изпълняват задачи.

Търсенето на онлайн пазаруване и развлечения също нарасна, тъй като хората остават на закрито.

Цената на акциите на Amazon достигна нови максимуми , докато стрийминг платформата Netflix в един момент беше по-ценна компания от петролния гигант ExxonMobil.

Пътувайте сред най-тежките удари

Индустрията за пътувания е силно повредена, като авиокомпаниите отрязват полетите, а клиентите отменят командировки и почивки.

Правителствата по света въведоха ограничения за пътуване, за да се опитат да овладеят вируса.

ЕС забрани пътуващите извън блока за 30 дни с безпрецедентен ход за запечатване на границите си заради коронавирусната криза през март.

В САЩ администрацията на Тръмп забрани на пътуващите от европейските летища да влизат в САЩ.

Данните от услугата за проследяване на полети Flight Radar 24 показват, че броят на полетите в световен мащаб е направил огромен удар.

Ефектите от блокирането са видими

Тъй като много държави и световни столици бяха поставени под строго блокиране, основните индустриални производствени вериги бяха прекратени.

Европейската космическа агенция регистрира впечатляващ спад на замърсяването в цялото европейско небе.

Изображенията ясно показват как сега се наблюдава силно намаляване на емисиите в големите градове в Европа - по-специално Париж, Милано и Мадрид.

Подобна тенденция бе открита в индустриалните центрове в Индия, където от март се прилагат строги мерки за блокиране.

Фабриките в Китай се забавиха

В Китай, където за първи път се появи коронавирусът, промишленото производство, продажбите и инвестициите спаднаха през първите три месеца на годината, в сравнение със същия период на 2019 г.

Китай представлява една трета от производството в световен мащаб и е най-големият износител на стоки в света.

Ограниченията засегнаха веригите за доставки на големи компании като производителя на промишлено оборудване JCB и производителя на автомобили Nissan .

Магазини и автокъщи отчитат спад в търсенето.

Продажбите на автомобили в Китай например паднаха с 48% през март. Повече производители на автомобили, като Tesla или Geely, сега продават автомобили онлайн, тъй като клиентите стоят далеч от шоурумите.

Коментари