Загубата на работни места заради коронавирус може да достигне 47 милиона, а нивото на безработица 32%, смята ФЕД

Загубата на работни места заради коронавирус може да достигне 47 милиона, а нивото на безработица 32%, смята ФЕД

Икономическото замразяване на коронавирус може да струва 47 милиона работни места и да изпрати равнището на безработица над 32%, според прогнозите на Сейнт Луис Фед.

Има близо 67 милиона американци, които работят на работни места, които са изложени на висок риск от съкращения, сочи анализът.

Президентът на Сейнт Луис Фед Джеймс Булард заяви миналата седмица, че първоначалните оценки са мрачни, но икономическото влияние трябва да бъде краткотрайно.

Според икономисти от проекта на окръг Сейнт Луис на ФЕД общото намаление на заетостта е 47 милиона, което би довело до 32,1% безработица, според скорошен анализ на това колко лоши нещата могат да станат.

 

Рекордните 3,3 милиона американци подадоха първоначални искания за безработица за седмицата, приключила на 21 март. Икономистите, анкетирани от Доу Джоунс, очакват още 2,65 милиона да се присъединят към тях тази седмица. Очаква се броят на заплатите за март в стопанството за март да покаже спад от едва 56 000, но това до голяма степен се дължи на статистически изкривявания поради периода на вземане на проби за броя, случващ се преди правителството да приложи практики за социално дистанциране.

Една от потенциалните ярки страни е вероятността спадът да бъде сравнително кратък.

Коментари