Байдън обеща да намали с 50% вредните емисии до 2030г.

Байдън обеща да намали с 50% вредните емисии до 2030г.

 Президентът Байдън обяви последните си стъпки срещу изменението на климата днес, когато свика виртуална среща, по въпросите на климата с 41 световни лидери. Той обеща да намали емисиите на парникови газове в САЩ най-малко наполовина до 2030 г., въпреки че първоначалното предложение ще предложи по-скоро широки удари, отколкото подробна разбивка. Целта би представлявала почти удвояване на ангажимента на САЩ по Парижкото споразумение за климата от 2015 г., когато тогавашният президент Обама обеща да намали емисиите с 26-28% в сравнение с нивата от 2005 г.

Обещанието на Байдън за Деня на Земята е в съответствие с това, за което са настоявали екологичните групи и стотици ръководители на големи компании . Президентът ще обяви целта на внимателно наблюдаваната климатична среща на върха на глобалните лидери в четвъртък и петък, по време на която се надява да насърчи глобалното сътрудничество за справяне с климатичната криза.

 В по-голяма картина: Съобщението се основава на други политики в областта на климата, които Байдън е предложил през първите си 100 дни на поста, включително план за интегриране на климатичния риск във финансовата система и инфраструктурен пакет от 2T (трилиона) $. 

 Той също така ще издаде заповед за оповестяване на климата в рамките на капиталовите пазари, ход, който може да измести инвестициите и разпределението в секторите за изкопаеми горива и възобновяеми източници. "Изведнъж хората ще правят оценки, като се има предвид дългосрочен риск за инвестицията въз основа на климатичната криза", каза американският пратеник за климата Джон Кери. Може вече да се случва. Запасите от електрически превозни средства скочиха след последните климатични заглавия в сряда, както и акциите на соларни компании. Според Bank of America, 90% от компаниите в S&P 500 също сега публикуват доклади за устойчивост, в сравнение с 20% през 2011 г., което предполага, че тенденцията е отишла в основата.

 Корпоративна Америка се подгрява до новата климатична цел на Байдън. Повече от 400 фирми и инвеститори, включително Apple (NASDAQ: AAPL), Alphabet (GOOG, GOOGL), Coca-Cola (NYSE: KO), Edison (NYSE: EIX), Exelon (NASDAQ: EXC), General Electric (NYSE: GE), General Motors (NYSE: GM), Microsoft (NASDAQ: MSFT), PG&E (NYSE: PCG), Unilever (NYSE: UL) и Walmart (NYSE: WMT), подписаха отворено писмо, подкрепящо намаляването на парниковите газове в САЩ емисии с поне 50% под нивата от 2005 г. до 2030 г. Застъпникът на зелените инвестиции Церес каза, че подписалите наемат общо 6 милиона американски работници във всичките 50 щата и представляват над $ 4T годишен приход.

По-рано тази седмица IEA заяви, че нарастващите глобални емисии на въглерод са на път да обърнат рязкото намаляване на 2020 г.

Коментари