Австралийски долар със мечешки настроения

Австралийски долар със мечешки настроения

Глобалният икономически щит срещу коронавируса помогна, както и решението да се запазят местните лихвени проценти непроменени, въпреки това, тази седмица вероятно ще донесе тревожни икономически новини за "кивито".

4 часова графика на AUD/USD :

Източник TradingView

 

Австралийският долар се насочва към нова търговска седмица, която е много близка до едномесечните максимуми спрямо американския си братовчед и доста над мартските ниски нива, които досега отбелязваха коронавирусно-паническия надир на валутата.

Австралийския долар е бил повдигнат от откровените глобалните усилия да предпази икономиката от най-лошите ефекти на пандемия, но също така и от нежеланието на собствената си централна банка да намали лихвените проценти до нула за първи път.

Фючърсните пазари бяха тясно насочени към подобно намаление, но официалният лихвен процент остана на 0,25% през 7 април.

Въпреки това, цененият, рядък кредитен рейтинг на страната в Австралия е поставен в отрицателен поглед от агенцията S&P Global. Макар това да е очевидно по-лоша новина, тя може да не се окаже твърде вредна за австралийския долар, тъй като повечето връстници на Австралия вече са свикнали с понижаването, националните им дългове набъбват като цената на борбата с последната финансова криза .

И все пак настоящата относителна енергичност на Ауси е изненадваща от повечето страни. Разбира се, коронавирусът остава отговорен за световните пазари, като спиранията са широко разпространени и не е трудно да се намерят факти подмомагащи твърдението за глобална рецесия. Това едва ли е среда, в която може да се очаква, че валутата, свързана с растежа, ще процъфтява много дълго.

Предстоящата седмица ще донесе новини за вътрешния бизнес и доверието на потребителите, без вероятност доклада да се задържи. Голямата новина обаче ще бъде за: официалният брой работни места, които предстои да се докладват на 16 април. Създаването на работни места в Австралия е на страхотно ниво от години и предлага валутна подкрепа на страната, дори когато беше оскъдна другаде.

Австралийското правителство току-що гласува да субсидира заплатите на шест милиона работници поне през следващите шест месеца. Това може да смекчи някои от бъдещия удар, но все още се очаква безработицата да нарасне много рязко от сегашните си 5,2%.

Коментари